О нама

Имати статус борца – ратног ветерана је част, која подразумева да сте се у датој ситуацији одазвали позиву отаџбине за одбрану њене части и угледа, и да сте понудили највише што може један човек који је лојални грађанин своје државе, свој живот.

У категорију ратних ветерана поред бораца из другог светског рата, рата од 1990-е на просторима бивше СФРЈ, бораца против НАТО агресора 1999.војници и полицајци који се и без објаве рата годинама боре против шиптарских терориста на Косову, морамо да убрајамо ратне војне инвалиде и чланове породица које су своје најмилије изгубиле у наведеним ратовима.

Свака земља која држи до свог националног индентитета, поноса и достојанства, посебну бригу посвећује својим борцима а посебно према ратним војним инвалидима и члановима породица погинулих бораца. Они су у својим државама грађани првог реда са свим могућим привилегијама и не живе на ивици егзистенције као што је то нажалост у Србији.

Већ 20 година у Републици Србији постоји више организациа које се позивају на заштиту интереса ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Међутим, многа удружења су се претворила у институцију за остваривања амбиција појединаца и да су од хуманитарне направили политичку организацију, при томе злоупотребљавајући РВИ и ППБ чланове удружења, игноришући статут који изричито забрањује политичко организовање у оквиру удружења.

На нивоу Града Чачка је већ постојало једно удружење РВИ које је углавном постојало само на папиру не водећи бригу о својим члановима, што је резултовало идејом о оснивању новог удружења.

Оснивачка скупштина новог удружења је одржана 07.03.2010 године уз присуство 12 чланова на којој је донешена одлука да се формира Удружење Ратних војних инвалида и Породица погинулих бораца Града Чачак као добровољно, невладино, социјално-хуманитарно, нестраначко, непрофитно удружење, ради остваривања циљева из области заштите статусног и материјалног положаја РВИ и ППБ. За председника-заступника удружења изабран је Никола Давидовић, изабран је Извршни и Надзорни одбор удружења.

На подручју Града Чачка, регистровано је према евиденцији која се води у Градској управи, 59 ратних војних инвалида и 83 члана породица погинулих бораца, од којих је 43 укључено у рад нашег удружења.

Формирање удружења нам је омогућило да лакше решавамо проблеме наших чланова који се тичу здравственог, социјалног и инвалидског осигурања, проблеме незапослености, стамбеном проблематиком, социјално економским положајем, друштвеним стандардом и сигурношћу наших чланова.